Erik Schaap produceerde voor het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland een expositie en een begeleidend boekje over de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Drie jaar, drie maanden, drie weken wordt aandacht besteed aan zowel de joodse Zaankanters als aan de honderden joodse onderduikers en hun helpers.
Op 14 januari 1942 kregen de joodse inwoners van Zaandam te horen dat ze drie dagen later uit de stad dienden te verdwijnen, met achterlating van vrijwel al hun bezittingen.Zaandam was de eerste Nederlandse gemeente die Judenrein werd gemaakt. In de navolgende maanden ondergingen talloze andere plaatsen hetzelfde lot. De deportatie was de eerste stap op weg naar Westerbork en vervolgens Sobibor of Auschwitz.
Drie jaar, drie maanden, drie weken verwijst naar de periode dat joden niet welkom waren in de Zaanstreek, van januari 1942 tot mei 1945. De expositie bestaat uit 28 panelen met tekst en foto’s. Ze zijn opgesteld in de negen voormalige Zaangemeenten, veelal op plaatsen waar destijds joodse inwoners of onderduikers verbleven.
Het 32 pagina’s tellende boekje dat de tentoonstelling begeleidt, geeft achtergrondinformatie over deze zwarte periode. Over het project, dat loopt van 14 januari tot 5 mei 2015, is hier meer informatie te vinden.