Biografie van Max Lewin is af

MaxSinds 1 november 2014 ligt Averechts. Het verwarrende leven van radiopionier, politicus en spion Max Lewin (1919-2011) in de boekhandel. Het is het resultaat van vele jaren onderzoek naar deze eigenzinnige en ondoorgrondelijke Amsterdammer.

Voor wie de naam Max Lewin niets zegt: deze straatarme jood dook tijdens de oorlog langdurig onder in Zaandam. Hij richtte in 1959 Radio Veronica op. En hij stichtte een lange reeks ultrarechtse partijen en bladen.Tegelijkertijd spioneerde Lewin langdurig voor Oost-Duitsland. Hij had maîtresses in Berlijn en Leipzig en verwekte een kind bij een Stasi-medewerkster. Ook raakte Lewin betrokken bij een poging om een hoofdstedelijk metrostation op te blazen en werd hij gezien als het brein achter de ontvoering van Provo-voorman Roel van Duijn. Om maar een paar van zijn ondermijnende activiteiten te noemen.

Never a dull moment in het leven van Max Lewin. Waarom een oerconservatieve joodse zakenman met nazistische vrienden bijna vijftien jaar lang geheim agent was voor een communistisch land bleef echter altijd een raadsel. Tot nu toe. In Averechts gaat het deksel eindelijk van de beerput. Met dank aan de AIVD en tal van vertrouwelijke dossiers.

Nieuwsgierig naar dit onthullende boek? Averechts (uitgeverij Aspekt) kan worden besteld door overmaking van €19,95 op bankrekening NL34 ASNB 0708 0043 26 t.n.v. E. Schaap in Zaandam (o.v.v. ‘Averechts’). Vermeld svp wel even uw adres.