Rondleidingen door joods Zaandam

Joodsch Zaandam, 1939Erik Schaap schrijft artikelen en boeken over onder meer de geschiedenis van de Zaanstreek, maar hij verzorgt ook rond-leidingen door joods Zaandam. Tijdens een wandeling van ongeveer anderhalf uur krijgen de deelnemers een goed beeld van de mensen, gebouwen en straten die een rol speelden in de rijke joodse historie.

Duizenden Amsterdammers trouwden in de Zaanse synagoge. Zaandam was de woonplaats van beroemde joodse auteurs als Jacob Israël de Haan en Carry van Bruggen. Maar het werd in 1942 ook de eerste gemeente waaruit de joodse bevolking moest vertrekken. De meeste slachtoffers belandden in het Judenviertel van Amsterdam, het voorportaal van Westerbork en de vernietigingskampen. Tezelfdertijd vonden zeker vijfhonderd joden een onderduikplek in de Zaanstreek. Tijdens de wandeltocht door Zaandam wordt veel aandacht besteed aan deze zwarte periode, die het einde betekende van een bloeiende gemeenschap.

De excursie langs plekken die belangrijk waren voor het Zaanse jodendom is mogelijk vanaf vier personen. De kosten bedragen €10,- per persoon (bij groepen vanaf tien personen €7,50). Voor het maken van een afspraak: zie de contactgegevens.