Walraven van Hall
premier van het verzet (1906-1945)

Walraven van Hall - Erik SchaapDe Zaandamse effectenmakelaar Walraven van Hall speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol bij het verstrekken van geld aan vrijwel het geheel Nederlandse verzet, 30.000 spoorwegstakers en duizenden ondergedoken joden en zeelieden. Om dat mogelijk te maken, pleegde hij samen met zijn broer Gijs
– de latere burgemeester van Amsterdam – de grootste bankfraude ooit. Hij stond aan de basis van de Stichting 1940-1945, ging voorop bij de bundeling van het Nederlandse verzet tegen de nationaal-socialisten en was nauw betrokken bij de oprichting van de Binnenlandse Strijdkrachten. Historici als Loe de Jong en Geert Mak bestempelden Van Hall dan ook tot de centrale figuur, de spin in het web van de illegaliteit. Sommige strijdmakkers zagen in hem zelfs de premier van naoorlogs Nederland. Zijn tragische dood aan de vooravond van bevrijding, een gevolg van verraad in eigen kring, maakte aan alle toekomstplannen een abrupt einde.
Vreemd genoeg verscheen er nooit een uitgebreide levensbeschrijving van deze ‘bankier van het verzet’, zoals een van zijn bijnamen luidde. Walraven van Hall. Premier van het verzet (1906-1945) brengt daar eindelijk verandering in.

Bekijk een aantal pagina’s uit het boek over [book id=’6′ /]

Recensies
-Jessica Durlacher in Hollands Diep: “Lees het boek van Erik Schaap over Van Hall.”
-Frits Conijn in Het Financieele Dagblad: “Een interessante en indrukwekkende geschiedenis.”
-Peter Roggeveen in het Noordhollands Dagblad: “Fraaie biografie.”
-Joost Vermeulen in Het Parool: “Erik Schaap heeft met zijn boek voor het eerst een klein monument voor deze grote held opgericht.”
-Corrie van Sijl in Zaans Erfgoed: “Prachtige biografie.”
-Wesley Dankers op Tracesofwar.nl: “Een zeer lezenswaardig en onderhoudend boek. Ook door de meeslepende schrijstijl van Erik Schaap leest het boek bijna als een thriller.”

Uitgever: Stichting Uitgeverij Noordholland
Jaar van uitgave: 2006 (aangevulde herdruk 2014)
Auteur: Erik Schaap
Aantal pagina’s: 184
ISBN: 9789071123955\

Bestellen is mogelijk via de boekhandel of door overmaking van €24,95 per exemplaar op bankrekening NL61 INGB 0000357143  ten name van Bureau Discriminatiezaken in Zaandam (onder vermelding van Walraven van Hall).