Zoektocht naar de Eisendraths

Familie Eisendrath in de BotenmakersstraatDe afgelopen jaren heeft Erik Schaap een zoektocht ondernomen naar de Zaandamse tak van de familie Eisendrath. Die tocht moet uiteindelijk leiden tot een boek over deze joodse vader, moeder en vier kinderen. Geen van allen overleefde de Tweede Wereldoorlog. Vergeten als ze zijn staan ze symbool voor de Holocaust.

Bernard en Sortine Selma Eisendrath woonden vanaf 1914 in de Zaandamse Botenmakersstraat. Daar groeiden ook hun kinderen op, drie dochters en een zoon. In januari 1942 werden ze gedwongen, met hun inwonende oma Emma Juchenheim, om hun woning te verlaten en naar de Amsterdamse jodenwijk te vertrekken. Nog geen twee jaar later waren ze alle zeven dood. Bernard benam zichzelf het leven, de andere gezinsleden stierven in verschillende kampen. Hun verhaal is een aaneenschakeling van achterstelling, onderduik, verraad, verzet, vlucht en -uiteindelijk- dood.

In de loop der jaren heeft Erik een grote hoeveelheid materiaal verzameld over dit artsengezin, variërend van brieven en foto’s tot interviewgegevens en officiële documenten. Compleet is de informatie echter niet, voor zover dat al ooit mogelijk zou zijn. Mocht u gegevens hebben over de Zaanse tak van de Eisendraths, geef ze dan alstublieft door. Erik Schaap is te bereiken via 075-6313819 of info@schaapschrijft.nl.